Hod kyticí nebo vyplétání kytice?

Toť otázka...


Jak vznikla tato tradice?

Pověst I.: Mohou za to šaty! Opravdu! Dle pověr se v dávných dobách svatební šaty trhaly. Ženy si kouskem utržených šatů chtěly zajistit lásku a šťastnou budoucnost. A protože šaty byly velmi drahé a nevěsta je chtěla mít celé, tak po ženách házela vše, jen aby své šaty ochránila.


Pověst II.: Ve středověku se při první novomanželské noci házela nevěstina punčocha, později kytice. Ten, kdo punčochu chytí se do roka vdá/ ožení.


Proč se hází kytice?

Po obřadě se kytice hází svobodným ženám, poněvadž pro nevěstu už není potřebná a posílá ji tak další dívce, aby se do roka vdala.


Co je vyplétání kytice?

Nevěsta na svou svatební kytici naváže tolik stuh, kolik je svobodných žen. Nevěstě se obvykle zavážou oči a zvedne kytici nad hlavu. Každá svobodná žena si vezme jednu pentli, postaví se okolo nevěsty do kruhu a chodí kolem ní dokola. Nevěsta postupně stuhy odstřihává. Ženě, které v ruce zůstane poslední stuha se do roka vdá.


Nechci o svoji svatební kytici přijít, co s tím?

Dnes je běžné si u floristky uvázat náhradní kytici určenou na tuto tradici.


Tip: Pokud máte přání aby kytici dostalo více žen.: Navažte si kytici s tolika květinami kolik budete mít na svatbě svobodných žen. Než budete kytici házet, nenápadně rozvažte stuhu. Při hodu kytice se tak jednotlivé květiny rozletí pro každou ženu. Bude to překvapení, které nikdo nečekal a o to více bude vaše svatba jedinečná.


Co je lepší?

Pro oko fotografa určitě vyplétání. Fotograf se Vám na tomto více vyblbne a vy získáte jedinečné fotografie. Ovšem pozor! Záleží také na jakém místě to proběhne, pokud to či ono bude probíhat na malém prostoru, tak ne vždy se fotografie povedou podle vašich představ. Konzultujte proto místo i čas s vaším fotografem. Jako holka, nikoli jako fotografka, radím to, co se víc líbí vám. Opravdu. Nenechte se zlákat něčím názorem. Je to Vaše svatba. Pokud máte strach, že budou hosté brblat, tak budou. Vždy se někdo najde, komu se něco líbit nebude.


Kdy udělat hod nebo vyplétání kytice?

No vlastně kdykoli. Zažila jsem vyplétání kytice i večer při tmě a bylo to skvělý.


Podívejte se níže na moje nevěsty a jejich způsoby!

Niki & Michal | GASK - Kutná Hora | 9.9.2023

Anička & Jakub | Hostinec u Jiskrů - oslava doma | 3.6.2023

Verča & Adam | GASK - Kutná Hora | 30.7.2022

Anička & David | Černá ovce - Plzeň | 12.8.2023